ie
ie
 
  جمعه 20، دي 1387
  Friday, January 09, 2009
صفحه اصلي

رفع 3 انحراف اساسي در عملكرد فولاد خراسان
چاپ
05 مرداد 1387,ساعت 11:02:24
ايران اکونوميست:گروه اقتصادی- يك كارشناس بازار سرمايه از وجود سه انحراف و تناقض اساسي در عملكرد فولاد خراسان خبر داد و از اداره نظارت بر ناشران بورسي سازمان بورس و اوراق بهادار خواست تا مانع از تضييع حقوق سهامداران جزء شود.
حسين خانجاني در گفت و گو با فارس ، با اشاره به اين كه روز چهارشنبه گذشته بدعتي تازه و تا حدودي مسبوق به سابقه در بورس اوراق بهادار گذارده شد اظهار داشت: در اين روز نماد شركت فولاد خراسان بعد از اعلام گزارش عملكرد 3 ماهه باز و مورد معامله فعالان بازار واقع شد كه علي رغم تناقض هاي شديد و غير معقول گزارش 2 ماهه با گزارش 3 ماهه و واقعيت هاي حاكم بر بازار فولاد و انحرافات بسيار زياد، گويا به هيچ عنوان مورد توجه كارشناسان و رئيس اداره نظارت بر ناشران بورسي قرار نگرفته است.
وي با اشاره به وجود سه انحراف اساسي درگزارش سه ماهه فولاد خراسان درخصوص انحراف در محاسبه بهاي تمام شده گفت: اين شركت در حال حاضر كارخانه ايي مبتني بر قراضه است كه با فرض توليد 490 هزار تن شمش در سال به حدود 570 هزار تن قراضه نيازمند است كه در گزارش2 ماهه 119 هزار و600 تن آهن قراضه به مبلغ 47 ميليارد و860 ميليون تومان خريداري كرده (با متوسط قيمت خريد هر كيلو به بيش از 399 تومان) اما در گزارش 3 ماهه، فولاد خراسان اعلام كرده 147 هزار و 123 تن به بيش از 78 ميليارد و141 ميليون تومان خريداري كرده
(با متوسط قيمت خريد 531 تومان بازاي هر كيلو) كه آنچه مسلم است تفاضل بين اعداد گزارش 2 ماهه و 3ماهه گوياي خريدهاي انجام شده در خرداد ماه است.
وي ادامه داد: بر اين اساس شركت در خرداد ماه 27 هزار و 523 تن قراضه به بيش از 30ميليارد و 281ميليون تومان خريداري كرده كه متوسط اين خريدعدد شگفت انگيز و دور از واقعيت هزار و 100تومان است كه با اين اوصاف اين سئوال مطرح مي شود كه چگونه اداره نظارت بر ناشران بورسي كه مدعي بررسي كارشناسانه گزارشات شركت هاست از انحراف به اين بزرگي چشم پوشي مي كند كه البته اميد است جواب اين پرسش چيزي جز عدم بررسي گزارشات از سوي اين معاونت و فقدان توان كارشناسي در اداره نظارت بر ناشران بورسي نباشد چرا كه دلايل ديگر مي تواند تبعات بسيار بدي به همراه داشته باشد.
به گفته خانجاني،كارشناسان اداره نظارت بر ناشران بورسي سازمان بورس و اوراق بهادار فقط كافي است يك تماس تلفني با آهن فروشان و تجار قراضه بازار پامنار، شوش و شادآباد گرفته تا حداقل تفاوت قيمت صبح تا شب را متوجه شوندكه درحال حاضر قيمت قراضه در بازار ايران ارقامي بين 410 تا 450 تومان منوط به كيفيت قراضه دارد چنانچه فولاد مباركه نيز در آخرين گزارش خود مبلغ 430 تومان و فولاد خوزستان مبلغ 456 تومان را به عنوان خريد طي دوره اعلام كرده اند.
اين كارشناس بازار هاي سهام و فولاد تصريح كرد: از سوي ديگر در گزارش 3 ماهه فولاد خراسان پيش بيني شده در سال 87 شركت تا 563 هزار و 500 تن قراضه به بيش از 345 ميليارد و312 ميليون تومان با متوسط هر كيلو 6 هزار و 128 ريال خريداري كند در حالي با كسراعداد غيرواقعي 3 ماهه از پيش بيني كل سال مشخص مي شود كه قرار است فولاد خراسان قراضه را در 9 ماه باقي مانده با متوسط 6 هزار و 417 ريال خريداري كند كه اين موضوع به هيچ عنوان با واقعيت حاكم بر بازار و ميانگين شركت هاي فولاد مباركه و فولاد خوزستان سازگار نيست.
خانجاني افزود : با توجه به اين نكات و در نظر گرفتن يك سناريوي بدبينانه با متوسط نرخ خريد 480 تومان براي خريد قراضه در طول سال 87 مشخص مي شود كه شركت بيش از 120 تومان بهاي تمام شده قراضه را بالاتر لحاظ كرده كه با ضرب اين عدد در 563هزار و 500 تن عدد 67 ميليارد و620 ميليون توماني به دست مي آيد كه اين خود مويد تاثير بيش از 67 توماني بر سود آوري هرسهم ( EPS) شركت است كه صد البته در حالتي ميانه تر اين عدد مي تواند تا 90 تومان افزايش يابد كه در اينجا اين سئوال مطرح مي شود كه مديران يك شركت بورسي با چه پشتوانه منطقي و بازاري مي توانند چنين گزارشات مخدوشي را به
بازارسهام ارايه كنند و چه اهدافي در پشت اين چنين گزارشاتي دنبال مي شود و چه نهادي پاسخگوي زيان هاي وارده بر سهامداران در نتيجه ارائه چنين گزارشاتي است؟
اين كارشناس انحراف در محاسبه مقدار مواد اوليه مورد نياز فولاد خراسان را دومين تناقض معرفي كرد و به فارس گفت : بر اساس گزارش شركت در سال 86 مقدار 613 هزار و 592 تن ميلگرد توليد شده كه براي اين مقدار توليد 689 هزار و 795 تن مواد اوليه اعم از شمش و قراضه استفاده شده اما در سال مالي 87 اين شركت پيش بيني توليد 640 هزار تن محصول را كرده كه براي اين مقدار توليد اشاره به 747 هزار تن ماده اوليه كرده كه اين انحراف بيش از 57 هزار تن در مواد اوليه مورد نياز قابل توجه است. در صورتي كه اگرمتوسط قيمت اين ماده اوليه را عدد بسيار اندك 500 تومان بازاي هر كيلوگرم محاسبه
شود 28 ميليارد و 515 ميليون تومان به دست مي آيد كه تاثير بيش از 285 ريالي بر EPS شركت خواهد گذاشت.
خانجاني به سومين انحراف در خصوص محاسبه قيمت فروش محصولات فولاد خراسان اشاره كرد و گفت : اين شركت در گزارش 2 ماهه اعلام كرده 106 هزار و 984 تن ميلگرد را به بيش از 96 ميليارد تومان (با متوسط قيمت فروش 8 هزار 974 ريالي بازاي كيلو) به فروش رسانده اما در گزارش 3 ماهه، مقدار فروش به 157 هزار و 245 تن با ارزش147ميليارد و647 ميليون تومان(با متوسط قيمت فروش 9 هزار و389 ريالي) افزايش يافته كه نگاهي گذرا به قيمت هاي بازار از ابتداي سال جاري ، شبهات بسياري را در مورد اين گزارش بر مي تابد.
وي ادامه داد : در حالي حداقل قيمت ها در دو ماهه ابتداي سال جاري در محدوده 980 توماني قرار گرفته كه در خرداد ماه هر كيلو حداقل هزار و 50 تومان و حداكثر هزار و 190 تومان معامله مي شد و اين مهم در حالي است كه فولاد خراسان بدلايل متعدد ، عرضه بسيار اندكي به صورت غير سلف در بورس فلزات داشته و به همين دليل شركت نمي تواند پائين بودن قيمت فروش را بدليل سلف فروشي توجيه كند كه با توجه به قيمت هاي ياد شده اين پرسش مطرح مي شود كه شركت چگونه ميانگين قيمت فروشي در اين سطح داشته است؟
وي با بيان اين مطلب كه در اين مورد نيز اميداست گزارش ياد شده مخدوش بوده يا اشتباهات تايپي در آن صورت گرفته باشد و مديران هر شركتي از جمله فولاد خراسان بايد حافظ منافع سهامداران بوده و با حداكثر توان حرفه اي و اخلاقي در جهت بهينه سازي منافع سهامداران تلاش كنند اظهار داشت : اگر قيمت فروش در طول دوره 3 ماهه حداقل هزار تومان فرض شود با توجه به مقدار 157هزار و 245 تن ، فروش شركت در گزارش ياد شده معادل 157 ميليارد و 145 ميليون تومان است كه اختلاف اين عدد با مبلغ فروش واقعي برابر با 9 ميليارد و 597 ميليون تومان است كه بر اين اساس شركت در گزارش 3 ماهه
حداقل 9 تومان EPS محقق شده را ارائه نكرده و از سوئي ديگر شركت در گزارش مورد نظر متوسط قيمت فروش را هزار و 130 تومان اعلام كرده در حالي كه در روزهاي اخير شركت قيمت فروش خود را اغلب بالاتر از هزار و 280 تومان براي ميلگرد هاي با سايز 22 و 25 داشته در حالي كه ميلگردهاي با سايز 14 و 16 بيش از هزار و 320 تومان در بازار قيمت دارند.
خانجاني ادامه داد: بر اين اساس در صورتي كه متوسط قيمت فروش در سال جاري كاملا محتاطانه هزار و 200 تومان منظور شود با توجه به مقدار640 هزار تني فروش شركت، در آمد حاصل از فروش تا سطح 76 ميليارد و 800 ميليون تومان افزايش مي يابد كه مي تواند تاثير بيش از 44 توماني بر EPS شركت داشته باشد.
اين كارشناس تصريح كرد : نظر به تمامي موارد ياد شده در سه قسمت فوق و با حداقل هاي فرض شده ، اين شركت مي تواند به سود قبل از ماليات خود حداقل مبلغ 130 تومان اضافه كند كه با توجه به سود هزار و99 ريالي قبل از مالياتي اعلامي اين مبلغ به 2 هزار و 399 ريال افزايش مي يابد كه با توجه به حداكثر نرخ ماليات 22.5 درصد براي شركت هاي بورسي ، سود پس از كسر ماليات شركت به محدوده 185 توماني مي رسد كه اين عدد بيش از 2 برابر پيش بيني هاي اخير توسط شركت است.
خانجاني افزود: اين در حالي است كه شركت در سال گذشته 11.8 درصد از سود خود را به عنوان ماليات پرداخت كرده كه اين موضوع احتمالا" بدليل معافيت مالياتي طرح هاي توسعه اي است كه بطور قطع اداره نظارت بر ناشران بورسي بايد از شركت توضيحات لازم در اين خصوص را طلب كند و به استحضار سهامداران برساند.
اين كارشناس در قسمت پاياني اظهارات خود گفت : اميد است ريئس اداره نظارت بر ناشران بورسي در اقدامي عاجل از شركت مورد نظر اطلاعات جديد و اصلاح شده را اخذ كند تا عملا" از زيان هاي وارده به سهامداران جزء جلوگيري شود و همچنين جا دارد تا قبل از درج هر گزارش از شركت هاي بورسي بررسي دقيق و كارشناسي بر روي آن انجام شود و اين اداره حداقل از يك مشاور متخصص در هر صنعت بهره گيرند تا دچار چنين مشكلاتي نشود.
خانجاني در خاتمه گفت: از سوي ديگر از تمامي شخصيت هاي حقيقي و حقوقي انتظار مي رود تا با اتخاذ تدابيري ويژه و تدوين برنامه اي جامع اجازه چنين اعمال غير اخلاقي را به مديران شركت ها ندهند كه اين اعمال خود مصداق بارز فساد اقتصادي بوده كه بطور حتم شكل گيري اين فرهنگ گزارش دهي در نهايت به ضرر سهامدار و بورس ختم شده و مانعي بزرگ بر سر راه خصوصي سازي و اجرايي اصل 44 در كشور است.
 
< بعد   قبل >
Advertisement