ie
ie
 
  جمعه 20، دي 1387
  Friday, January 09, 2009
صفحه اصلي

حذف روش «ددد»
چاپ
05 مرداد 1387,ساعت 10:35:20
ايران اکونوميست:گروه اقتصادی- كارشناسان، كارگزاران و فعالان بازار سرمايه ديدگاه‌هاي متفاوت و متناقضي درخصوص حذف خريد بي‌نام سهام (معاملات «ددد») ارائه دا
در همين رابطه مديرعامل بورس هفته گذشته در مصاحبه با يكي از روزنامه‌هاي صبح، خبر از حذف «ددد» از چرخه معاملات داد. رحماني با اشاره به برگزاري نشستي با سرمايه‌گذاران نهادي به بررسي حذف روش «ددد» اشاره كرد كه در صورت تصويب ابتدا سفارش خريد سهام پس از ساعات معاملات وارد سيستم مي‌شود و روز بعد خريد انجام مي‌گيرد.
در حال حاضر سيستم معاملات سهام بورس تهران به گونه‌اي است كه كارگزاران مي‌توانند در طي زمان معاملات، خريد سهام را به صورت بي‌نام (با كد «ددد» به همراه 5عدد به عنوان مشخصه سامانه معاملاتي) انجام داده و پس از پايان معاملات، حداكثر تا ساعت 18 نسبت به تخصيص سهام به خريداران اقدام كنند. يكي از انتقاداتي كه اكثر كارشناسان و فعالان بازار به اين سيستم وارد مي‌كنند، امكان ايجاد صف‌هاي واهي از يكسو و امكان گزينش خريداران توسط كارگزاران از سوي ديگر است.
به بيان ديگر در حال حاضر كارگزاران مي‌توانند پس از ساعت معاملات با توجه به آخرين وضعيت سهام، نسبت به تخصيص يا عدم‌تخصيص سهام خريداري شده به تقاضاكنندگان واقعي اقدام كنند.
در طرف مقابل منتقدان حذف اين سيستم معتقدند، با حذف روش «ددد» سرعت معاملات كاهش پيدا مي‌كند و در عمل از حجم و ارزش معاملات به ميزان زيادي كاسته مي‌شود. در ادامه نظرات كارشناسان و كارگزاران درخصوص حذف اين روش ارائه شده است.
با حذف «ددد» عدالت برقرار مي‌شود
مدير سرمايه‌گذاري صندوق سهم‌آشنا ضمن استقبال از حذف «ددد» از معاملات بازار سهام گفت: اين تصميم عدالت سهامداري را در بازار برقرار مي‌كند.
مجيد اصلي افزود: در روش «ددد» با توجه به نوسانات قيمت‌ها و تغييرات عرضه‌ها و تقاضا، افرادي كه در بازار نفوذ دارند يا از حجم معاملات قابل توجهي برخوردارند، از نفود خود استفاده كرده و سهم را در بهترين حالت ممكن خود خريداري مي‌كنند، در حالي كه در اين سيستم معاملاتي، حقوق سهامداران ديگر به ويژه حقيقي‌ها رعايت نمي‌شود.
وي گفت: در برخي موارد اتفاق مي‌افتد كه بعد از پايان ساعت معاملات سهم‌هايي كه 3درصد مثبت خورده‌اند به اشخاص حقوقي و حقيقي خاص تخصيص داده مي‌شود و سهم‌هايي كه منفي خورده‌اند، به اشخاصي كه از نفوذ برخوردار نيستند، واگذار مي‌شود.اصلي افزود: با حذف «ددد» از معاملات، كارگزاران فقط با كد سهامداران خريد مي‌كنند و به عقيده من حق سهامداري ضايع نمي‌شود.
جلوگيري از صف فروش غيرمنطقي
مديرعامل سرمايه‌گذاري سپه هم با اشاره به انتشار برخي اخبار مبني بر احتمال حذف «ددد» از معاملات گفت: هرچه در بازار به انضباط ختم شود، اقدامي مثبت بوده و حذف «ددد» نيز از اين دست تصميم‌هايي است كه در بازار ضروري است.
احمد زاد اصل افزود: اساسا خريد و فروش سهام از سوي كارگزاران ضرورتي ندارد و آنها بايد براي مشتريان خود خريد و فروش كنند،‌اما «ددد» در معاملات موجب شده كه كارگزاران بتوانند بدون كد براي خود و مشتريان عمده خود خريد كنند، در حالي كه در اين بين شايد حقوق سهامداران جزء رعايت نشود.
وي گفت: حذف «ددد» از معاملات موجب مي‌شود كه سهامداران حقوقي و حقيقي با كد خود به خريد و فروش بپردازند و در تصميماتي كه در بازار مي‌گيرند، احتياط بيشتري به خرج دهند، اما با وجود اين سيستم معاملاتي، نوسانات منفي و مثبت سهام مي‌تواند پس از پايان معاملات در تصميم‌گيري اشخاص حقوقي و حقيقي نقش داشته باشد كه در آن مي‌تواند حقوق گروهي از سهامداران رعايت نشود. وي تاكيد كرد: حذف «ددد» از معاملات، ضمن كاهش التهاب در معاملات از تشكيل صف‌هاي فروش غيرمنطقي هم جلوگيري مي‌كند.
حذف «ددد» ريسك را كاهش مي‌دهد
در همين رابطه يك كارشناس بازار سرمايه حذف «ددد» از دستور خريد را موجب از بين بردن ريسك دانست. به اين ترتيب افراد با پذيرش ريسك در صف‌هاي خريد قرار خواهند گرفت.
وي اين اقدام را گامي مثبت در واقعي كردن معاملات بازار سرمايه عنوان كرد و افزود: هر چند اين اقدام مسائل خاص خود را به همراه دارد اما راهي منطقي است كه بايد هر چه زودتر صورت گيرد. اين كارشناس اظهار داشت: اگر دامنه نوسان افزايش يابد، حذف «ددد» از دستور خريد، كارآمدتر خواهد بود؛ چرا كه بر سرعت معاملات تاثير منفي نمي‌گذارد. وي تاكيد كرد: «معاملات بي‌نام، به‌خصوص در عرضه‌هاي اوليه موجب تسريع معاملات بود و كارگزاران در اين معاملات سريع‌تر اقدام به خريد سهام مي‌كردند.
اين در حالي است كه كارگزاران با استفاده از «ددد» ريسك را به كساني كه دوست داشتند يا نداشتند، منتقل مي‌كنند. اين كارشناس يادآور شد: كساني كه قدرت تصميم‌گيري دارند و در قبال خريد و فروش‌ها عقب نمي‌مانند، از حذف «ددد» در مقابل كارگزاران استقبال خواهند كرد.
وي در عين حال حذف معاملات بي‌نام را موجب از بين بردن صف‌هاي خريد دانست و ادامه داد: وقتي بازار از تشكيل صف‌هاي خريد منع شود، صف‌هاي فروش نيز در درازمدت برخواهند گشت. به اين ترتيب معاملات بورس تهران روان‌تر خواهد شد،چراكه كساني كه صف‌هاي خريد اول معاملات را مي‌گذارند، در پي خريد همان سهام در صف‌هاي فروش با سه درصد منفي هستند تا به اصطلاح  از آربيتاژ كردن به سود برسند.
اين كارشناس بازار سرمايه اظهار داشت: اين پيشنهاد در جلسه مديران شركت‌هاي سرمايه‌گذاري با مديرعامل شركت بورس نيز براي شفافيت معاملات بورس تهران مطرح شده است.
حذف «ددد» ضروري نيست
اكبر زرگاني‌نژاد يكي از كارگزاران فعال بازار سهام درخصوص حذف معاملات «ددد» در بازار اظهار داشت: تخصيص گروهي در يك معامله و در يك نوبت به راحتي مي‌تواند خريداران بسياري را از داشتن سهام در قيمت مناسب بهره‌مند كند.بنابراين با صرفه‌جويي در زمان خريد بار سيستم معاملات را تا اندازه قابل توجهي كاهش مي‌دهد. وي افزود: از سوي ديگر با كمتر شدن فشار در جريان معاملات، پويايي معاملات افزايش مي‌يابد.زرگاني‌نژاد خاطرنشان كرد: اگر عرضه و تقاضا در بازار ما از تعادل مناسب برخوردار بود، حذف معاملات «ددد» مشكلي را ايجاد نمي‌كرد، اما در شرايط كنوني بازار، حذف اين معاملات ضرورتي ندارد.وي به صرفه‌جويي در زمان و ورود يك اطلاعات به جاي ورود اطلاعات چندين مشتري اشاره كرد و گفت: تغيير در درخواست خريد فقط براي يك مورد خواهد بود و از ساعت يك بعدازظهر تا ساعت 18، اين امكان را دارند كه سهام خريداري شده را به سهامداران تخصيص دهند.
تسريع در معاملات با «ددد»
محمدرضا رهبر، از ديگر كارگزاران اين بازار نيز به سرعت در درخواست خريد براي عده زيادي از مشتريان از طريق معاملات «ددد»اشاره كرد و گفت: يكي از مزاياي اين معاملات به عنوان يكي از ابزارهايي كه در اختيار كارگزاران است، پذيرش درخواست‌هاي متعدد گروهي مشتريان براي يك سهم در قالب يك درخواست است.وي افزود: اگر قرار باشد كه با همين سيستم فعلي معاملات «ددد» حذف شود، بالطبع زمان معاملات در يك روز كاري براي نوبت‌گيري خريد مشتريان و خيلي از درخواست‌ها پاسخ‌گو نيست.
رهبر ديگر مزاياي اين معاملات را برشمرد و تصريح كرد: صرفه‌جويي در زمان، تسهيل داد و ستد سهام و افزايش حجم معاملات و تخصيص عادلانه سهام ميان تقاضاهاي داده شده از سوي مشتريان از حسن‌هاي معاملات «ددد» خريد است و اين در حالي است كه چندي پيش پيشنهاد معاملات «ددد» فروش نيز از سوي فعالان بازار هم داده شده است. وي افزود:‌اين نوع معاملات حجم داد و ستد سهام را در يك روز كاري افزايش مي‌دهد به طوري كه ويژگي‌هاي اين معاملات بر كسي پوشيده نيست.
رهبر گفت: بهتر است تا زماني كه سيستم جايگزين براي معاملات گروهي «ددد» يا «بي‌نام» تعريف نشده است، به شكل موازي اين معاملات انجام پذيرد.
فراهم كردن پيش‌شرط‌ها قبل از عملياتي شدن
در همين رابطه «شاهين چراغي»، رييس هيات‌مديره كارگزاري مهرآفرين معتقد است: فلسفه استفاده از سيستم معاملات «ددد» به سرعت بالاي اين سيستم برمي‌گردد، چرا كه در مواقعي كه معاملات به صورت بلوك عرضه اوليه است به دليل پايين بودن حجم بلوك‌ها كه در نهايت تا 50هزار سهم است، نمي‌توان دستورهاي خريد را به سرعت وارد كرد.وي سابقه تصميم براي حذف معاملات «ددد» را مربوط به زمان دبير كل قبلي مربوط دانست و گفت: در آن زمان هم زمزمه‌ها براي حذف اين معاملات مطرح بود ولي به دليل پايين آمدن حجم و سرعت معاملات اقدام جدي در اين خصوص صورت نگرفت.وي ادامه داد: بايد قبل از پياده‌سازي اين سيستم، پيش‌زمينه‌هايي را چون افزايش ساعت معاملات، افزايش حجم بلوك‌ها و... را ايجاد كنيم تا اثر مثبت اين تصميم از بين نرود.
چرا با كارگزاران مشورت نمي‌كنيد؟
«چراغي» مشورت تصميم‌گيران بورس با كارگزاران را ضروري دانست و گفت: براي بهتر اجرا شدن اين برنامه بسيار لازم به نظر مي‌رسد كه با كارگزاران قديمي و فعال بازار سرمايه مشورت كنند تا ابعاد اين برنامه بهتر و دقيق‌تر روشن شود.وي تصريح كرد: متاسفانه بسياري از كساني كه براي بازار سرمايه تصميم‌گيري مي‌كنند از نزديك در جريان تحولات و مسائل مرتبط نيستند.كارگزاراني كه همواره استرس و نگراني‌هاي فراواني را متحمل مي‌شوند، چنانچه قرار به حذف معاملات «ددد» باشد، نمي‌توانند هم خود را با اين تغيير هماهنگ كنند و هم مشتريان خود را راضي نگه دارند.
حذف «ددد» اهميت زيادي ندارد
در ميان كارگزاران بازار سهام «سعيد عليشاهي» يكي از كارگزاران با سابقه بورس در اين باره به خبرنگار ما گفت: حذف اين معاملات اهميت زيادي ندارد. شكل انجام معامله است كه به جاي درج يك دستور خريد به صورت جمعي، پس از حذف دستورهاي خريد به صورت تك‌تك درج مي‌شود.وي افزود: مزاياي حذف اين معاملات بيشتر از معايب آن است و از نظر زماني هم هيچ مشكلي ايجاد نمي‌شود.
«وقت» بسيار است
عليشاهي گفت: حذف معاملات «ددد» و اجراي عادي دستور خريد به صورت تك‌تك نه تنها وقت‌گير نيست، بلكه برعكس به پيشرفت كار سرعت مي‌بخشد، چراكه زماني را كه كارگزار بعد از معاملات صرف تخصيص سهام به مشتريان مي‌كند، ديگر حذف نمي‌شود و از اين رو تمامي مراحل كار در زمان مناسب خود اجرا مي‌شود.
وي با اشاره به اين مطلب كه حرف دكتر رحماني در اين باره، ايده خوبي است، يادآور شد: زمان معاملات روزانه بورس مناسب است و آن‌هايي كه مي‌گويند در زمان صرفه‌جويي مي‌شود، به عقيده من در اين بازار وقت هم اضافه مي‌آيد.
 
< بعد   قبل >
Advertisement