ie
ie
 
  جمعه 08، شهريور 1387
  Friday, August 29, 2008
صفحه اصلي

توليد محصولات لبني در چالش قيمت‌گذاري
چاپ
21 ارديبهشت 1387,ساعت 17:49:09
ايران اکونوميست: با توجه به مصوبه شوراي اقتصاد مبني بر بازگشت قيمت سه محصول عمده و پرمصرف لبني شامل شير كم چرب، ماست كم چرب و پنير uf به دستورالعمل قيمتي سال 84، توليد‌كنندگان با تغيير الگوي توليد و كاهش توليد سه محصول فوق و يا كاهش وزن برخي محصولات و يا الصاق برچسب‌هاي با ميزان چربي بيشتر سعي در جبران كاهش درآمد ناشي از اين مصوبه دارند.

به گزارش ايران اکونوميست كنترل تنها 3 محصول و رهاسازي بي‌قيد و شرط و بدون اعمال سقف قيمتي براي ساير محصولات لبني موجب شده تا نوعي بي نظمي در بازار لبنيات ايجاد شود و توليد‌كنندگان و مصرف‌كنندگان دچار سردرگمي شوند.

شرايط بگونه اي است كه حتي اخبار متعدد تعطيلي و يا جريمه شركت‌هاي متخلف هم تاثيري بر كنترل بازار نداشته است.

يك مقام مسئول در وزارت بازرگاني در خصوص استفاده كارخانجات لبني از ليبل‌هاي با درصد چربي بيشتر براي فروش گرانتر محصولات به خبرنگار ما گفت:بر اساس بازرسي‌هاي انجام شده چنين مسئله‌اي هنوز گزارش نشده است.

وي درباره كاهش وزن محصولات لبني هم به خبرنگار ما گفت: برخي از كارخانجات توليدي محصولات لبني مجوز توليد محصولاتي با وزن كمتر را دارند به طور مثال اگر كارخانه‌اي پنير 450 گرمي توليد مي‌كرد ولي حالا به خاطر گراني شير و مواد اوليه پنير 400 گرمي توليد مي‌كند به اين دليل است كه كارخانه مزبور مجوز توليد پنير 400 گرمي را هم دارد و اين مسئله از نظر قانوني مشكلي ايجاد نمي‌كند.
حتي در صورت قانوني بودن برخي از تاكتيك‌هاي توليد‌كنندگان براي فرار از سيستم قيمت‌گذاري دولتي تنها قشر مصرف كننده جامعه است كه بايد تمام زيان‌هاي ناشي از گراني و تورم محصولاتي پرمصرفي چون شير و ماست را تحمل كند.

محصولي چون دوغ در دستور العمل مربوطه به عنوان محصول فانتزي محسوب مي شود و شامل قيمت گذاري دولتي نشده و اگر قيمت آن تا 50 برابر هم افزايش داشته باشد هيچ قانوني نمي‌تواند از اين افزايش قيمت جلوگيري كند و اين ضعف در جاي ديگري هم به طريق ديگري خود را نشان مي‌دهد و آن اين كه توليد‌كنندگان براي بالا بردن حاشيه سود خود الگوي توليد را تغيير يا عرضه محصولات شامل قيمت‌گذاري دولتي را كاهش مي دهند و يا در صورت ارائه از كيفيت و يا از وزن آن مي‌كاهند .

رضا پسران ، مديرعامل شركت تعاوني توليد مواد لبني استان اصفهان در خصوص تخلفات صورت گرفته توسط توليد‌كنندگان به خبرنگار ما اظهار مي‌دارد: وقتي كه دولت به توليد‌كننده فشار بياورد توليد‌كننده به ناچار و براي فرار از زيان و ضرر‌ها احتمالي دست به هر كاري مي‌زند.

او معتقد است دستورالعمل و قانوني كه در سال 84 و بر اساس قيمت شير خام 220 توماني تنظيم و ابلاغ شده است توانايي اجرا براي شير خام 400 توماني ندارد.
يك مقام مسئول در وزارت بازرگاني در پاسخ به خبرنگار فارس در خصوص كنترل ميزان توليد كارخانجات لبني براي ارايه متنوع تمام محصولات و مهمتر از همه محصولات پرمصرف و كم‌چرب مي‌گويد: دولت هيچ وظيفه يا قانوني براي كنترل ميزان توليد و يا نوع توليد محصولات ندارد به همين دليل است كه توليد‌كنندگان در صورت گراني مواد اوليه و به خصوص شير براي جلوگيري از زيان رو به كاهش توليد محصولات كم‌چرب اما پرمصرف و افزايش توليد محصولات پرچرب مي‌كند.

به گزارش فارس با توجه به اينكه لبنيات جزو مواد خوراكي ضروري خانواده‌ها است و در سبدمصرفي بيش از 90 درصد از خانواده‌ها قرار دارد در صورت كمبود محصولات شامل قيمت گذاري دولت در بازار به ناچار به سمت خريد ساير محصولات و هرچند گران روي مي‌آورند.

پسران درباره مشكلات ايجاد شده براي صنعت لبنيات مي‌گويد: هيچ كس پاسخگوي مشكلات ما نيست و به هر مقام مسئولي چه در وزارت كشاورزي و چه در وزارت بازرگاني مراجعه مي‌كنيم به مشكلات ما رسيدگي نمي‌شد و واقعا نمي‌دانيم كه بايد براي حل مشكل خود با كدام مقام مسئول صحبت كنيم.

وي در ادامه به خبرنگار ما گفت: چندي پيش حدود 150 كارخانه دار در مقابل وزارت بازرگاني تجمع كرده و با توجه به هماهنگي از قبل قرار بود تا آقاي مفتح معاون وزير بازرگاني در جمع حاضر شده و با كارخانه‌داران صحبت كند ولي اين اتفاق نيفتد.

بايد توجه داشت كه مشكل كارخانه‌هاي شير و لبنيات رابطه مستقيمي با كشاورزي و دامداري دارد و اگر اين مشكل ادامه پيدا كند علي‌رغم اينكه ضربه بزرگي به صنايع مادر مي‌ زند هزاران شغل نظير كارگر كارخانه، دامدار، توزيع كننده و ... از بين رفته و مقدمات نابودي اين صنعت فراهم مي‌شود.
رضا پسران در ادامه به فارس مي‌گويد: قيمت تمام شده هر كيلوگرم شير توليدي بدون سود 460 تومان است در حالي كه دريافتي كارخانه پس از انتظار دريافت مابه‌التفاوت از دولت 400 تومان است و كارخانه‌دار 60 تومان زيان مي‌بيند.

همه اين اتفاقات در حالي مي‌افتد كه به گفته پسران مفتح در پاسخ به مشكل توليد كنندگان شير و لبنيات مي‌گويد: اگر نمي‌توانيد توليد نكنيد و يك مقام مسئول در وزارت بازرگاني در خصوص گراني مواد پرچرب لبني مي‌گويد مردم ماست پرچرب نخورند، اتفاقي نمي‌افتد
 
< بعد   قبل >
Advertisement